Shoppingul online a devenit din ce in ce mai popular. Putine sunt cele care inca nu au comandat inca nimic prin intermediul internetului, iar acelea dintre noi care au facut-o, s-au limitat rar la o singura comanda. E mai simplu si mai usor sa cumperi online. In plus, preturile sunt de multe ori mai mici decat in magazine iar vanzatorii online ne ispitesc cu tot soiul de promotii si reduceri. De aceea, acestea pot reprezenta o arma cu doua taisuri si sa ajungeti sa cheltuiti mai mult decat v-ati propus initial. Iata, totusi, cateva sfaturi pentru a economisi bani atunci cand faceți cumparaturi online.
Chiar ai nevoie sa cumperi?
În primul rand, trebuie sa te intrebi daca ai nevoie de tot ceea ce ai pus în cosul de cumparaturi online. Crezi ca este ceva pe care îl vei folosi în mod regulat?
O problema des intalnita, este reprezentata de faptul ca mulți oameni vad ceva online, dar uita ca au deja ceva similar. Cand ai îndoieli în legatura cu orice achiziție online, mai bine n-o mai face. S-ar putea sa iti dai seama ulterior ca a fost alegerea buna.
Cauta promotii si oferte
Nu tot timpul avem nevoie de un produs exact in acel moment. Daca de exemplu dorim sa ne schimbam televizorul, cauta dupa oferte si promotii. In functie de perioada, poate poti astepta pana de Sarbatorile de Paste, Craciun, 1 Decembrie sau Black Friday.
Nu uita de promotiile 1+1 gratis. In general, le gasesti la produsele alimentare, suplimente nutritive, produse bio, etc.
Inainte sa cumperi, cauta mai multe oferte
Daca nu verifici mai multe site-uri inainte sa faci o achizitie, s-ar putea sa platesti mai mult decat daca o faci. Cauta cu atentie oferte inainte sa te decizi de unde cumperi un produs. In plus, nu ar strica sa verifici daca exista cupoane de reduceri pe site-uri specializate in asa ceva.
Pregateste-te de retur inainte sa cumperi produsul
In mod ideal, ceea ce cumperi este exact ceea ce iti doresti, dar daca acest lucru nu se adevereste, este bine sa stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci in continuare. Daca nu este ceva scump si procesul de returnare este unul complicat, s-ar putea sa fii tentat sa pastrezi produsul si sa nu il folosesti niciodata, risipind astfel bani. Asadar, gandeste-te inainte sa cumperi ce vei face cu produsul in cazul in care nu il mai vrei. Multe site-uri au un proces de returnare foarte usor, in timp ce altele te fac sa treci prin inele de foc ca sa renunti la o achizitie, asa ca informeaza-te inainte.
Uite cum sa fii pregatit pentru retur:
- Citeste politica de retur. Astfel, vei afla cat timp ai sa returnezi produsul, daca exista taxe de retur sau daca il poti returna la un magazin fizic din apropiere.
- Pastreaza actele care vin cu pachetul.
- Pastreaza ambalajul original in care a venit produsul. Majoritatea retailerilor cer ambalajul original la retur, asa ca asigura-te ca il pastrezi.
Monitorizeaza-ti cheltuileile lunare si stabileste-ti un buget
Deoarece cumparaturile online sunt asa de confortabile, suntem mai puțin constienți de cat de mulți bani cheltuim. La magazinul traditional, platim cash (o modalitate buna de a constientiza ceea ce cumparam, de fapt) sau scoatem cardul. In ceea ce priveste cumparaturile online insa, in general doar apasam butoane si uneori nici nu scoatem portofelul.
Poate ar fi cazul sa incluzi cumparaturile online în bugetul lunar si sa iti setezi limite ferme. Acest lucru te poate ajuta intr-un fel sau altul - va fi mai puțin probabil sa cumperi obiecte de care nu ai nevoie acum si iti ofera mai mult spațiu pentru cumpararea lucrurilor pe care chiar vrei sa le ai.